Ανατολική Σοφία

Θιβετανική Ιατρική: Μια Παράδοση Αιώνων

θιβετανική ιατρική, Θιβέτ, βιβλίο
Τι είναι η Θιβετανική Ιατρική;

 

Η Θιβετανική Ιατρική (Sowa Rigpa) είναι ένα λεπτομερές και πολύπλοκο σύστημα υγείας και είναι εντυπωσιακό το πόσο ακριβές είναι, συγκρινόμενο με τη σύγχρονη επιστήμη της Δυτικής Ιατρικής, αν αναλογιστούμε πόσους αιώνες ιστορίας έχει. Απόδειξη της εγκυρότητας και της αποτελεσματικότητας του είναι το γεγονός ότι αποτελεί το βασικό σύστημα υγείας του Θιβέτ και των γύρω περιοχών, ακόμα και στις μέρες μας. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σύγχρονη επιστήμη έρχεται όχι μόνο να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την αξία της Θιβετανικής Ιατρικής, αλλά και να βοηθηθεί η ίδια, εξηγώντας μέσα από αυτή προβλήματα που μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να κατανοήσει.

Η φιλοσοφία και οι πρακτικές της Θιβετανικής Ιατρικής

 

Ο στόχος της Θιβετανικής Ιατρικής εκτείνεται πέραν της απλής ανακούφισης των συμπτωμάτων της ασθένειας. Η Θιβετανική Ιατρική έχει τη γνώση να φτάσει έως τη ”ρίζα” της ασθένειας και αν όχι να τη θεραπεύσει, τουλάχιστον να την αναγνωρίσει και να τη σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι περνά τα όρια της γνωστής μας Δυτικής Ιατρικής σε αυτόν τον τομέα. Κάποιος υπέρμαχος της Δυτικής Ιατρικής θα πει πως και αυτή φτάνει στη ”ρίζα” της ασθένειας. Μια από τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων υγείας είναι το τι θεωρεί ”ρίζα” της ασθένειας το κάθε σύστημα. Η φιλοσοφική θεώρηση της Θιβετανικής Ιατρικής, η οποία έχει ως βάση της τη φιλοσοφία του βουδισμού, της δίνει την ικανότητα να είναι ένα πραγματικά ολιστικό σύστημα υγείας της ψυχής, του νου και του σώματος.

Η δύναμη της Θιβετανικής ιατρικής, πέρα από την ικανότητα της να φτάνει στην αιτία της ασθένειας, κρύβεται στον φυσιοπαθητικό της χαρακτήρα. Στη Θιβετανική Ιατρική δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά ή χημικά σκευάσματα. Η δύναμη της είναι η δύναμη της φύσης και του σύμπαντος. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές θεραπείας που χρησιμοποιεί είναι απολύτως φυσικές. Για τη Θιβετανική Ιατρική τα πάντα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη είναι θεραπευτικά. Ορυκτό, φυτικό και ζωικό βασίλειο επιστρατεύονται με σοφία και γνώση, προκειμένου να φέρουν την υγεία και την ισορροπία σε νου και σώμα.

Για κάποιον του δυτικού κόσμου είναι εντυπωσιακό ως και απίστευτο το γεγονός ότι οι διαγνωστικές μέθοδοι της Θιβετανικής Ιατρικής δεν περιλαμβάνουν μηχανήματα, όργανα μέτρησης ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό. Η διάγνωση μιας ασθένειας γίνεται με αρχαίες τεχνικές και με τη βαθιά γνώση της φύσης και του ανθρώπινου οργανισμού. Παραδείγματος χάρη, ένας Amchi (Θιβετανός ιατρός) μπορεί πολύ εύκολα να διαγνώσει την κατάσταση του οργανισμού ενός ατόμου, αλλά και την αιτία των συμπτωμάτων μιας ασθένειας, μόνο και μόνο με τη λήψη του σφυγμού του ασθενούς. Ή μπορεί με μια απλή εξέταση των ούρων να διαπιστώσει το είδος της ασθένειας και σε ποιο σημείο του οργανισμού υπάρχει ανισορροπία. Η επαλήθευση και η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων έχει επιβεβαιωθεί και διαπιστωθεί πάρα πολλές φορές από τη σύγχρονη επιστήμη, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

 

Η ιστορία της Θιβετανικής Ιατρικής

 

Η Θιβετανική Ιατρική, ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργήθηκε τον έβδομο αιώνα μ.Χ. στο Θιβέτ. Εκείνη την εποχή, ο τότε αυτοκράτορας του Θιβέτ, Songtsen Gampo, θέλοντας να βοηθήσει τους πολίτες της χώρας του, παράλληλα με την εισαγωγή και διάδοση του Βουδισμού, κάλεσε τρεις θρυλικούς θεραπευτές της εποχής, ώστε να δομήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγείας. Έτσι, από τη σύνθεση τριών συστημάτων, τα οποία εκπροσωπούσαν οι τρεις αυτοί θεραπευτές, δηλαδή της Αγιουρβέδα ινδικής Ιατρικής, της κινέζικης Ιατρικής, της ελληνικής Ιπποκράτειας Ιατρικής, καθώς και κάποιων προ-βουδιστικών πρακτικών του Θιβέτ, δημιουργήθηκε το σύστημα της Θιβετανικής Ιατρικής. Η βάση της όμως είναι το Gyud-shi, το οποίο δίδαξε ο ίδιος ο ιστορικός Βούδας Shakyamuni στο Βαρανάσι της Ινδίας, σε ηλίκία 71 ετών. Από τότε έως σήμερα, το σύστημα αυτό είναι το βασικό σύστημα υγείας του Θιβέτ και των γύρω περιοχών.

 

 

Μάθετε τα πάντα για τις πανάρχαιες, αλλά αποτελεσματικές, πρακτικές της Θιβετανικής Ιατρικής στις μελέτες του διαπιστευμένου θεραπευτή Θιβετανικής Ιατρικής Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου ”Συμβουλές Υγείας από τη Θιβετανική Παράδοση” και ”Το Καθρέφτισμα της Λίμνης” που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *