Δυτικός Εσωτερισμός / Αποκρυφισμός

Τι είναι η Αλχημεία;

τι είναι, Αλχημεία, βιβλίο

Αλχημεία είναι η Tέχνη ή καλύτερα η Eπιστήμη των μεταμορφώσεων της ύλης στην αγνότερη ιδεατή κατάσταση που αυτή μπορεί να λάβει. Διαθέτει μαζί, μια πρακτική (χημική) διάσταση όπως και μια Φιλοσοφική (πνευματική).
Οι απαρχές της Αλχημείας ανάγονται στον Έλληνα Ζώσιμο τον Πανοπολίτη (350-420 μ.Χ.) και ως Τέχνη δεν αποτελεί (μόνο) μία παραεπιστημονική πρακτική των μεσαιωνικών χρόνων όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά μάλλον μία εσωτερική, πνευματική προσπάθεια αυτοβελτίωσης που ξεκινά από την αρχαιότητα.
Στα ύστερα μεσαιωνικά χρόνια και στα χρόνια της Αναγέννησης έχουν γραφτεί σπουδαία βιβλία Αλχημείας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το Rosarium Philosophorum (Το Ρόδο των Φιλοσόφων – κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε μετάφραση από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος https://www.daidaleos.gr/shop/to-rodo-ton-filosofon/) το οποίο και έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στην προσοχή που έλαβε από τον μεγάλο ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ.

Από το βιβλίο ”Ρόδο των Φιλοσόφων”, Εκδόσεις Δαιδάλεος, 2022

 

Τα 3 Αλχημικά Στοιχεία
Όπως καταδεικνύουν τα βιβλία Αλχημείας, η χημική πλευρά της αρχαίας αυτής Τέχνης αφορά την διαχείριση τριών βασικών στοιχείων. Ο Υδράργυρος, το θείο και το άλας αποτελούν για την Αλχημεία τα τρία πρωταρχικά στοιχεία που μπαίνουν στον αλχημικό κλίβανο (αθάνορας) και μέσα από διεργασίες και επτά στάδια προσπαθούν να φέρουν στο φως το Ελιξίριο της Ζωής (Λευκή Βασίλισσα) και τη μετατροπή των μετάλλων σε Χρυσό (Πορφυρός Βασιλιάς). Τα στοιχεία αυτά ασφαλώς δεν είναι απτά όπως τα γνωρίζουμε και τα κατανοούμε σήμερα, παρά κωδικές ονομασίες χημικών διεργασιών και πνευματικών ζυμώσεων.

 

αλχημεία βιβλίο


Τα 7 Αλχημικά Στάδια
Διαφορετικά βιβλία Αλχημείας προτείνουν διαφορετική σειρά ως προς τα στάδια, όπως και στις λεπτομέρειες τους. Οι περισσότεροι συγγραφείς όμως, συμφωνούν πως αυτά είναι:

Αποτέφρωσης (Calcinatio)
Διάλυση (Dissolutio)
Διαχωρισμός (Separatio)
Συνένωση (Coniunctio)
Ζύμωση (Putrefactio)
Απόσταξη (Sublimatio)
Πήξη (Coagulatio)

Η γενικότερη φόρμουλα εδώ είναι αυτή της συνεχής διάλυσης της πρωταρχικής μορφής στη στοιχειώδη κατάσταση της, ξανά και ξανά, ώστε μετά από μια σειρά επαναλαμβανόμενων αλλαγών να προκύψει εκείνη η ύλη, η πλέον αγνή σε μορφή και δράση, η αποκαλούμενη και Φιλοσοφική Λίθος που μπορεί να μεταστοιχειώσει το ευτελές σε χρυσό και να φέρει υγεία στο ασθενές σώμα.

τι είναι, αλχημεία, βιβλίο

 

Το Μέγα Έργο
Αυτό συνοπτικά είναι το λεγόμενο Μέγα Έργο (Magnum Opus) των Αλχημιστών, για οποίο γράφει ο Πέτρος Παπαποστόλου στο βιβλίο του “Το Αρχέτυπο του Θεού” (εκδόσεις Δαιδάλεος, 2021) πως «οι ιδέες και οι πρακτικές της Αλχημείας, ανάγονται [όχι μόνο] σε μία αρχαία γραμμή εξέλιξης, αλλά και στην ψυχολογική ανάγκη ανθρώπων από διαφορετικές εποχές να εκφραστούν συμβολικά και κατά καιρούς να χρησιμοποιήσουν τα ίδια Αρχέτυπα στην προσπάθεια αναζήτησης της εσωτερικής μεταστοιχείωσης, μεταμόρφωσης και μετατροπής σε “Χρυσό”, όπως και αν αυτή ερμηνευτεί».

 


Μάθε τα πάντα για τα μυστήρια της Αλχημείας στο νέο βιβλίο του Πέτρου Παπαποστόλου “
Το Ρόδο των Φιλοσόφων: Το Μυστικό της Πνευματικής Αλχημείας” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος.

Το Ρόδο των ΦΙλοσόφων - Πέτρος Παπαποστόλου - Εκδόσεις Δαιδάλεος

Το Ρόδο των ΦΙλοσόφων/ Πέτρος Παπαποστόλου/ Εκδόσεις Δαιδάλεος, 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *