η ίδρυση της Αλεξάνδρειας

Η ίδρυση της Αλεξάνδρειας

Πολλοί μελετητές αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, έχοντας εγκαταστήσει το βασίλειό του στην περιοχή, άρχισε να διαλέγει χώματα με υγιεινό κλίμα, εύφορα και με καλή άρδευση. Φθάνοντας στην τοποθεσία όπου ήταν η Αλεξάνδρεια, βρήκε τα ίχνη ενός τεράστιου οικοδομήματος, με έναν μεγάλο αριθμό από μαρμάρινες κολόνες.

Περισσότερα

η ίδρυση της Αλεξάνδρειας

Πτολεμαίος: ένας Έλληνας βασιλιάς

Μετά τον Αλέξανδρο βασίλευσε ο «χαλίφης» του, ο Πτολεμαίος. Ήταν σοφός άνθρωπος, κρατούσε τα ηνία της εξουσίας σταθερά και ήταν άριστος κυβερνήτης. Η βασιλεία του διήρκεσε σαράντα χρόνια – βέβαια, άλλοι υποστηρίζουν ότι διήρκεσε μόνο είκοσι.

Περισσότερα

η ίδρυση της Αλεξάνδρειας

Μέγας Αλέξανδρος και Ινδία

Όταν ο Αλέξανδρος σκότωσε τον Πώρο, έναν από τους βασιλιάδες της Ινδίας και κυβερνήτη της πόλης Μανκίρ, θέλησε όλοι οι βασιλιάδες της Ινδίας να υποταχτούν σ’ εκείνον, όπως αναφέραμε ήδη, προσφέροντάς του χρήματα και φόρο υποτέλειας.

Περισσότερα

μισθοφόροι Μεσαίωνας βιβλίο κοντοτιέροι

Μεσαιωνικοί μισθοφόροι: οι κοντοτιέροι

Οι μισθοφόροι στην Ιταλία αναφέρονταν γενικότερα με την ονομασία κοντοτιέροι (σ.σ.: εκ του συμβολαίου –condotta– που υπέγραφαν με τους εργοδότες τους). Ο όρος απαντάται σε κείμενα ήδη από τα μισά του 12ου αιώνα, φαίνεται όμως ότι η σταδιακή επικράτηση των Ιταλών στο επάγγελμα, από τα μισά του 14ου αιώνα και έπειτα, συνέβαλε στην επικράτησή του.

Περισσότερα

αλχημεία, βιβλίο, Κίνα, αλχημεία τι είναι

Τι είναι η Κινεζική Αλχημεία;

Όταν ακούμε τον όρο «αλχημεία», ο νους μας πηγαίνει στους αλχημιστές του δυτικού Μεσαίωνα οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταστοιχειώσουν την ύλη, δηλαδή να αλλάξουν τις ιδιότητες των χημικών στοιχείων και έτσι να παρασκευάσουν, για παράδειγμα, πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιώντας ευτελή μέταλλα (π.χ. να μετατρέψουν τον σίδηρο σε χρυσό).

Περισσότερα

Τι σημαίνει Πάσχα, Ανάσταση

Τι σημαίνει Πάσχα για εμένα: Ανάσταση

Το μυστικό της Ανάστασης είναι η αλλαγή, η μεταστοιχείωση της νύχτας του θανάτου. Μονάχα που το ανατέλλον φως δεν έρχεται ως αντίποδας του προηγηθέντος σκοταδιού. Η εικόνα του μύθου μάς παραπέμπει σε κάτι…

Περισσότερα

τι σημαίνει πάσχα

Τι σημαίνει το Πάσχα για εμένα: Θάνατος

Ο αναστημένος Χριστός είναι -σε συμβολικό επίπεδο- η «Lapis Philosophorum» και η μίμηση της δικής του πορείας προς τον ουράνιο Πατέρα δύναται να μας σώσει: Δηλαδή να μας ολοκληρώσει ψυχικά, πνευματικά και σωματικά…

Περισσότερα

τι σημαίνει Πάσχα

Τι σημαίνει το Πάσχα για Εμένα: Πάθη

Όπως όλος ο Κόσμος συνέπασχε μαζί του -έγινε έκλειψη ηλίου, σεισμός, νεκροί αναγέρθηκαν και το παραπέτασμα του ναού που εικόνιζε το Σύμπαν σκίστηκε στα δύο- έτσι και Εκείνος συμπάσχει με όλον τον Κόσμο.

Περισσότερα

διαλογισμός, οφέλη

Διαλογισμός: Πρακτική και Ωφέλη

Ένα πληγωμένο ζώο γνωρίζει από τη φύση του πως για να θεραπευθεί, δεν χρειάζεται ούτε φαγητό ούτε νερό αλλά ανάπαυση, κάτι που οι άνθρωποι πολλές φορές αγνοούν. Ο διαλογισμός είναι αυτή η μικρή παύση που γιατρεύει και χαρίζει γαλήνη.

Περισσότερα

βιβλία ποίησης

Τρία βιβλία για την Ημέρα Ποίησης

Για τους λάτρεις της ποίησης, αλλά όχι μόνο, οι Εκδόσεις Δαιδάλεος επιλέγουν, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, και σας παρουσιάζουν τρία εκλεκτά βιβλία τα οποία θα σας κρατήσουν εξαιρετική συντροφιά για την παρούσα ημέρα.

Περισσότερα

θεός, Ασκληπιός, βιβλίο, μυθολογία

Αρχαίοι Έλληνες Θεοί: Ο Ασκληπιός

Ο Ασκληπιός έλαβε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και θεράπευε τους τραυματίες με επωδές και φάρμακα. Θεωρούνταν χρησμωδός και παντοδύναμος σωτήρας των ανθρώπων, επιπλέον δε ότι είχε τη δύναμη να αναστήσει και νεκρούς.

Περισσότερα

προσευχή, δύναμη

Μπορεί η Προσευχή να μας δώσει Δύναμη;

Με τη διαρκή – αδιάλειπτη προσευχή φανερώνουμε την Καλοσύνη, την Ομορφιά και την Αλήθεια που υπάρχει μέσα στα πάντα και καλύπτει ο μικρός εαυτός μας. Ανοίγουμε τα μάτια της καρδιάς μας για να δουν τα Χρώματα της γης, του ουρανού, του ωκεανού, του φίλου μας, του αγαπημένου μας, του σκύλου μας, της δουλειάς μας, του στίχου ενός τραγουδιού μας.

Περισσότερα

Γιούνγκ, Αλχημεία, ψυχολογία, βιβλίο αλχημείας

Αλχημεία και Γιουνγκ: Η Ψυχολογία των Μεταστοιχειώσεων

Αν σήμερα ανατρέχουμε στα βιβλία Αλχημείας, γοητευμένοι από τη σοφία τους, το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στην ενασχόληση του Ελβετού ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ, ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της συγγραφικής του εργασίας και έρευνας πάνω στον τομέα της Αλχημείας. Μάλιστα, αν σήμερα γνωρίζουμε το Rosarium Philosophorum…

Περισσότερα

τι είναι, Αλχημεία, βιβλίο

Τι είναι η Αλχημεία;

Αλχημεία είναι η Tέχνη ή καλύτερα η Eπιστήμη των μεταμορφώσεων της ύλης στην αγνότερη ιδεατή κατάσταση που αυτή μπορεί να λάβει. Διαθέτει μαζί, μια πρακτική (χημική) διάσταση όπως και μια Φιλοσοφική (πνευματική).

Περισσότερα

Τάντρα, σεξ, βιβλίο

Σεξ, Τάντρα και Πρακτικές Ασκήσεις

Στην κάθε ερωτική επαφή, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αγάπη ή όχι, η ενέργεια του ενός συντρόφου αναμειγνύεται με την ενέργεια του άλλου. Στο βιβλίο της Δέσποινας Παλαμάρη για την Τάντρα μπορείς να βρεις ενεργειακές ασκήσεις καθαρισμού και αποφόρτισης, θεραπευτικές διαλογιστικές πρακτικές και τελετουργικά…

Περισσότερα

Βιβλίο Τάντρα σεξ

Τι είναι η Τάντρα;

Η Τάντρα γεννήθηκε στο μύθο της ιερής – ερωτικής – συνάντησης του θεού Σίβα με την Σάκτη. Στη Δύση φτάνει από την εξωτική Ινδία και αποτελεί μια αρχαία παράδοση που αφορά όλες τις πτυχές της ζωής. Παγκοσμίως έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την Τάντρα, και το καθένα την προσεγγίζει διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει διότι η επιστήμη της Τάντρα…

Περισσότερα

εικόνα_1

Η αναβίωση του αρχαίου θεού Πάνα στην εποχή της πανδημίας

Θεός που αγαπάει τη μουσική, άλλοτε με ασυγκράτητο ερωτισμό κι άλλοτε τρυφερός κι ευγενικός, που δεν παύει παρ ’όλ’ αυτά ενίοτε να σκορπάει τον πανικό.
Γιατί άραγε στην εποχή μας να μας ενδιέφερε ένας θεός όπως ο Πάνας; Θεότητα των δασών και της ποιμενικής ζωής πώς θα μπορούσε η παρουσία του να συνδέεται με τον άνθρωπο της αστικοποιημένης κοινωνίας των μοντέρνων καιρών;

Περισσότερα

εικόνα - Ιωαννίδης

Το Θέμα της Ύπαρξης του Θεού είναι Ζήτημα Ερμηνείας του Ανθρώπου

«Υπάρχει Θεός τελικά;» Ερώτημα σαφές, που δηλώνει πως έχουν προηγηθεί μυριάδες απόψεις ‒και δεν αναφέρομαι μονάχα σ’ αυτές των εκλεκτών φίλων Πέτρου Παπαποστόλου και Παναγιώτη Ασημεόνογλου‒ από την αυγή της ανθρώπινης σκέψης ακόμη. Μονάχα που για τον αρχαίο άνθρωπο το συγκεκριμένο ερώτημα δεν σήκωνε αμφιβολία, παρά είχε μονάχα μια δυνατή απάντηση – και αυτή ασφαλώς είναι καταφατική!

Τι άλλαξε όμως και από το αυτονόητο «ναι» περάσαμε στη σύγχρονη αμφισβήτηση; Πιστεύω πως η διαφορά έγκειται αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο ερμηνείας.

Περισσότερα

272435234_4830903176975345_3613151802683901864_n

Τι Είναι ο Θεός;

Είμαστε στον Θεό και ο Θεός είναι σ’ εμάς (πανενθεϊσμός).Είναι εκεί όταν υποφέρουμε και υποφέρει μαζί μας, όταν χαιρόμαστε και χαίρεται μαζί μας, όταν ερωτευόμαστε και ερωτεύεται μαζί μας.

Περισσότερα

εικόνα - Παπαποστόλου

Τελικά, υπάρχει Θεός;

Τελικά, υπάρχει Θεός; Σαφώς και στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα «Ναι» ή «Όχι». Και αυτό γιατί το θέμα γύρω από το οποίο περιστρεφόμαστε δεν αποτελεί ένα εμπειρικό αντικείμενο. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι όλων των εποχών έθεσαν αυτό το ερώτημα και αναζήτησαν ποικιλοτρόπως τη θεότητα: Έψαξαν σε αρχαίες πηγές, ακολούθησαν φωτισμένους δασκάλους, πίστεψαν σε διάφορες ιστορίες, ασπάστηκαν δόγματα και ακολούθησαν ποικίλες Οδούς που ευαγγελίζονται ότι οδηγούν στη «θέωση».

Περισσότερα