Σύγχρονη Φιλοσοφία

Η προσωπική αναζήτηση προς την αυτογνωσία έχει αφετηρία το βιβλίο

βιβλίο αναζήτηση

Η προσωπική αναζήτηση για ό,τι υπάρχει βαθιά μέσα μας, μπορεί να ξεκινήσει από ένα βιβλίο με στοιχεία αυτογνωσίας.

Γράφει η συγγραφέας Ρένα Μαυρίδου

Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας;

«Δεν είμαι μόνο αυτό που φαίνομαι». Μια σκέψη στο μυαλό κάθε ανθρώπου, μια σιωπηλή παράκληση κάποιος να διακρίνει και να εκτιμήσει το πνεύμα που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Ποιος φυτεύει στο μυαλό μια τέτοια σκέψη; Κανείς έξω.

Από μέσα έρχεται αυτή η ιδέα που πότε φωνάζει, πότε ψιθυρίζει και πότε στέκει σιωπηλά και περιμένει. Ο άνθρωπος γεννιέται γνωρίζοντας και αγνοώντας την ίδια στιγμή. Μέσα του κουβαλάει όλες τις απαντήσεις, όμως ποτέ δεν τολμάει να θέσει τη σωστή ερώτηση. «Δεν είμαι μόνο αυτό που φαίνομαι». Μα τι άλλο είσαι; Όλες οι ερωτήσεις και όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί και περιμένουν μέχρι να αναγνωριστούν από τον μόνο πραγματικό λύτη του γρίφου, τον ίδιο τον εαυτό. Μέχρι ο άνθρωπος να σταματήσει να ψάχνει έξω και ξεκινήσει να προχωράει προς τα μέσα. Μόνο τότε θα ξεκινήσει η πραγματική συνομιλία και τότε το ερώτημα θα αλλάξει: «Ποιος είμαι;» θα ρωτήσει, και ένα μαγευτικό ταξίδι θα ξεκινήσει.

Αν είναι εύκολο; Ο Όμηρος το περιέγραψε πολύ ευκολότερο μέσα από την Οδύσσεια! Αν υπάρχει ένας προορισμός στον οποίο το ταξίδι ολοκληρώνεται;

Μάλλον όχι, αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά; Αυτή η απάντηση, όπως και κάθε άλλη, εξαρτάται από το ίδιο το άτομο. Τι εικόνα έχει για τη φύση του και πόση από αυτή θα ήθελε αλήθεια να κατανοήσει; Υπάρχουν τέρατα και ομορφιά και φως και πυκνό σκοτάδι εκεί μέσα, αλλά ποιος τολμάει πραγματικά να κοιτάξει; Υπάρχουν ταλέντα και φόβοι και όλες οι φορές που το ίδιο το άτομο έβαλε τα εμπόδια στον εαυτό του. Μέχρι πού αντέχει να προχωρήσει; Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και ένα μόνο βήμα προς τον Εαυτό, είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος.

Υπάρχει σωστός τρόπος στην ανακάλυψη;

Έτσι, λοιπόν, πριν φτάσουμε στο ερώτημα «Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας;» θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές υπάρχουν, στη συνέχεια ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τις φέρουμε στο φως και τέλος ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτήν την αναζήτηση. Με ποιον τρόπο; Προφανώς, υπάρχουν τόσοι τρόποι όσοι είναι οι άνθρωποι της Γης. Ο καθένας μπορεί να βρει τον δρόμο του, να φτιάξει έναν δικό του, ή να επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι ανά πάσα στιγμή.

«Αν κουραστούμε;» εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς. «Χάνονται όλα;». Προφανώς, όχι. Ο άνθρωπος μπορεί να διακόψει σε κάθε σημείο της διαδρομής, μπορεί κάποτε να ξεκινήσει από εκεί από όπου είχε σταματήσει, μπορεί να ταξιδεύει για χρόνια χωρίς να βρίσκει την απάντηση σε εκείνο το αρχικό ερώτημα που είχε θέσει όταν ξεκίνησε.

Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος. Μα είναι ένας δρόμος δίκαιος. Τίποτα δε χάνεται και τίποτα από ό,τι έχει αποκτηθεί δεν μπορεί να παρθεί πίσω. Δεν υπάρχουν τιμωρίες σε αυτό το ταξίδι. Μόνο το ανεκτίμητο δώρο της γνώσης που ξεκινάει από έξω και τελικά φωτίζει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της ύπαρξης.

Βρείτε το βιβλίο «Η Έβδομη Διδασκαλία» από τη συγγραφέα Ρένα Μαυρίδου εδώ

 

*Η αναζήτηση για το ιδανικό βιβλίο αυτογνωσίας ξεκινάει από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *