Νέα / Ειδήσεις

Συνομιλώντας με τους συγγραφείς μας: Μηνάς Παπαγεωργίου

 

Μηνάς ΠαπαγεωργίουΚαθώς η συγγραφική οικογένεια των εκδόσεων μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο προσφέροντας πολλούς νέους ποιοτικούς τίτλους, ζητήσαμε από τους συγγραφείς μας να πούνε λίγα λόγια για το έργο τους και το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν με την έρευνα τους…

ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού

 

Κύριε Παπαγεωργίου, πείτε μας με λίγα λόγια το περιεχόμενο του βιβλίου σας.
Στις 368 σελίδες του βιβλίου Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού: Το Ρεύμα των Μυθικιστών, ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με μια σειρά από ζητήματα όπως τις σχολές και τα ρεύματα σκέψης του Μυθικισμού (ένα κίνημα ιδεών που από τον 18ο αιώνα και εξής εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και μέσα από τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιστημονικών εργαλείων και θεματικών πεδίων όπως η ιστορία, η αρχαιολογία, η συγκριτική μυθολογία, η εθνολογία κ.α, επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα), τους εκπροσώπους του Μυθικιστικού ρεύματος από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα, όλα τα επιχειρήματα που προτάσσονται για την αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Ιησού, τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού και άλλων προχριστιανικών θεοτήτων ή ιστορικών προσωπικοτήτων, τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις πάνω στο θέμα και την ιστορία των Μυθικιστικών ιδεών στη χώρα μας.
Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει 19 συνεντεύξεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των απόψεων αυτών σε Ελλάδα και Εξωτερικό (συγκεκριμένα οι 16 προέρχονται από το εξωτερικό), καθώς επίσης και μια σειρά από σχετικά ενδιαφέροντα ζητήματα που προκαλούν τη σκέψη και την κρίση του καθένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, δίχως ακρότητες ή περιπαικτική διάθεση για κάποιον που δηλώνει πιστός της οποιασδήποτε θρησκείας.

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να το γράψετε και να το παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό;
Με το θέμα ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή το 2004. Πέντε χρόνια αργότερα αποφάσισα ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να δημιουργήσω ένα πλάνο που σαν απώτερο στόχο θα είχε την έκδοση ενός συγγραφικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα γεγονός που εν τέλει, μετά από πολύ κόπο, πήρε σάρκα και οστά την Άνοιξη του 2013.
Ο κυριότερος λόγος που με ώθησε να προχωρήσω στην έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου ήταν πρωτίστως το ενδιαφέρον μου για το ίδιο το θέμα αλλά και για τις φιλοσοφικές και κοινωνικές του προεκτάσεις (οι τελευταίες μάλιστα είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία και εξέλιξη της ανθρωπότητας, αρκετά σημαντικότερες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος που δεν έχει ως τώρα μια επαφή με το όλο ζήτημα).
Από κει και πέρα υπήρξαν μια σειρά από παράγοντες που λειτούργησαν ενθαρρυντικά ως προς την απόφασή μου να συγγράψω ένα τέτοιο βιβλίο, όπως για παράδειγμα το ζωηρό ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων με τους οποίους κουβέντιαζα συχνά πυκνά το όλο θέμα, η απουσία σχετικών πηγών στη χώρα μας, αλλά και η πρόκληση της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού σχετικών συνεντεύξεων, κυρίως από το εξωτερικό.

 

Θεωρείτε ότι τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην ίδια τη μορφή του βιβλίου, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρωτότυπα για τα ελληνικά δεδομένα;
Κατ’ αρχάς το ίδιο το θέμα είναι πρωτότυπο, μιας και κανένα άλλο βιβλίο, γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα, δεν έχει κάνει focus πάνω στον προβληματισμό για την ιστορικότητα του Ιησού. Έξτρα δόσεις πρωτοτυπίας θα έλεγα πως προστίθενται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που προσεγγίζεται μέσα από μία δημοσιογραφική σκοπιά, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε πολλούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές (κυρίως από το εξωτερικό) να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα ρεύμα ιδεών με παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Με λίγα λόγια το βιβλίο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εγχειρίδιο για το ρεύμα του Μυθικισμού. Με τη βοήθεια πολλών πληροφοριών και απόψεων, ο αναγνώστης θα βρεθεί μπροστά σε ένα «παρθένο» για τα ελληνικά δεδομένα πεδίο έρευνας, με άκρως συναρπαστικές προεκτάσεις.

 

Ποια συμπεράσματα αποκομίσατε (και συνεχίζετε να αποκομίζετε) από τη συνεργασία με τις εκδόσεις Δαιδάλεος;
Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Δαιδάλεος -και γενικότερα με όλο το επιτελείο των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή- υπήρξε και παραμένει άριστη, τόσο πριν από την έκδοση του βιβλίου, όσο και στη συνέχεια.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επαφή με τον εκδότη του μεταφέροντάς του απόψεις, επιθυμίες και προβληματισμούς για το έργο του, μέσα σε αυτές τις δύσκολες (οικονομικά και εκδοτικά) συνθήκες που διανύουμε. Πολλές φορές από τέτοιες μικρές εκδοτικές προσπάθειες βρίσκεις τη στήριξη και την ανθρωπιά που δεν θα συναντήσεις αλλού.

 

Μετά την έκδοση των πέντε πρώτων βιβλίων από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, έχετε διακρίνει κάποιο εκδοτικό concept ή μια ιδιαίτερη φιλοσοφία των εμπνευστών τους;
Σαφέστατα. Από τον Μάιο του 2013 οι εκδόσεις Δαιδάλεος προσπαθούν με αργά και σταθερά βήματα να καλύψουν ένα μεγάλο κενό που είναι δεδομένο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή στον εγχώριο εκδοτικό χώρο: Αναφέρομαι στην παρουσίαση πρωτότυπων και ποιοτικών μελετών/δοκιμίων, που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «επιλογή» και για το mainstream αναγνωστικό κοινό. Κι όλα αυτά μέσα από την έκδοση καλαίσθητων βιβλίων που περιλαμβάνουν πλήθος εικόνων, ιδιαίτερο χαρτί και μοντέρνα εξώφυλλα. Με λίγα λόγια στο άκουσμα της λέξης «Δαιδάλεος» έχει ήδη δημιουργηθεί στο υποσυνείδητό μου μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τα στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν κάθε συγγραφικό έργο που εκδίδεται με την υπογραφή των συγκεκριμένων εκδόσεων. Κι αυτό θεωρώ πως είναι αξιοθαύμαστο.
Για να γίνω απόλυτα κατανοητός σε αυτό που θέλω να πω, παραπέμπω τον αναγνώστη αυτής της mini συνέντευξης στα κείμενα όλων ανεξαιρέτως των οπισθοφύλλων από τα βιβλία του Δαιδάλεου.

{ μάθετε περισσότερα για την ζωή και το έργο του Μηνά Παπαγεωργίου }

{ μάθετε περισσότερο για το βιβλίο }