Δυτικός Εσωτερισμός / Αποκρυφισμός, Σύγχρονη Φιλοσοφία

Μήπως είμαστε όλοι μαγνητικοί άνθρωποι;

Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας, Νικόλαος Κουμαρτζής, Εκδόσεις Διαδάλεος - www.daidaleos.gr

Πολλά ακούγονται και γράφονται τελευταία για ανθρώπους-μαγνήτες, άτομα δηλαδή με την άγνωστη –όσο και περίεργη– ικανότητα να έλκουν διαφόρων ειδών αντικείμενα με το σώμα τους. Μία γρήγορη αναζήτηση στο YouTube ή στο Google Videos θα σας πείσει για του λόγου το αληθές (keywords: magnetic people).

Θα δείτε την οικογένεια του Lin Yu-Zhong (Ταϊβάν) και τον υπερήλικα Liew Thow Lin (Μαλαισία) να κάνουν on camera εντυπωσιακά (εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον) πράγματα: να κολλάνε μαχαιροπίρουνα στο στήθος και το μέτωπο τους, να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με την κοιλιά, έως και να τραβάνε ολόκληρα αυτοκίνητα με αλυσίδες που μοιάζουν «μαγνητικά» κολλημένες πάνω στο δέρμα τους!

Να σας συστήσουμε λοιπόν τους μαγνητικούς ανθρώπους που τα ΜΜΕ λατρεύουν να βγάζουν στο γυαλί και ο περισσότερος κόσμος πείθεται για τις απίστευτες ικανότητες τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι μαγνητισμός. Πρόκειται για μία υπαρκτή δύναμη που εκδηλώνεται από απόσταση και δεν είναι απαραίτητη η φυσική επαφή. Επίσης, εξίσου σημαντικό, είναι ότι ορισμένα αντικείμενα δεν είναι μαγνητικά, δεν έλκονται δηλαδή από μαγνητικά πεδία, όπως π.χ. το αλουμίνιο, το γυαλί, το πλαστικό κ.ά.

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, έχω να κάνω δύο βασικότατες παρατηρήσεις. Πρώτον, γιατί η υποτιθέμενη μαγνητική δύναμη δεν εκδηλώνεται από απόσταση (κανένας μαγνητικός άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να κάνει αντικείμενα να μετακινηθούν και να κολλήσουν πάνω του από απόσταση έστω και λίγων χιλιοστών, κάτι που γίνεται ακόμα και από πολύ αδύναμους μαγνήτες); Δεύτερον, πως μιλάμε για μαγνητισμό όταν υποτίθεται ότι έλκονται αντικείμενα μη μαγνητικά, όπως ορειχάλκινα κλειδιά στην περίπτωση της Brenda Allison, γυάλινα τασάκια από την οικογένεια Lin Yu-Zhong και πλαστικά ποτήρια από τον Miroslaw Magola;

Οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν τις δύο πιο βασικές ιδιότητες της μαγνητικής δύναμης (εκδήλωση από απόσταση και αλληλεπίδραση μόνο με συγκεκριμένα υλικά) και ως εκ τούτου πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση να υπάρχει κάτι το μαγνητικό στις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων.

Αν όχι μαγνητισμός όμως, τότε τι;

Δέρμα που Κολλάει;

Μπορεί να αποκλείσαμε σχετικά εύκολα την περίπτωση του μαγνητισμού, ως φαινόμενο όμως υπάρχει έως ένα σημείο. Τι επομένως το προκαλεί;

Παρατηρώντας ξανά τις περιπτώσεις των «μαγνητικών» ανθρώπων, προσέχουμε πως όλοι σχεδόν «μαγνητίζουν» αντικείμενα πάνω στο γυμνό τους δέρμα, δίχως δηλαδή να υπάρχει ενδιάμεσα κάποιο ρούχο. Αν υπήρχε λοιπόν κάποια «αόρατη» δύναμη όπως ο μαγνητισμός, τότε από τη στιγμή που μπορεί να «έλξει» αντικείμενα 40+ κιλών με γυμνό δέρμα πρέπει να μπορεί να κάνει το ίδιο ακριβώς και με μικρότερα αντικείμενα λίγων γραμμαρίων πάνω από ρούχα.

Άρα, η όποια αλληλεπίδραση πρέπει να οφείλεται στην επαφή των αντικειμένων με το γυμνό δέρμα των εν λόγων ατόμων. Η προφανής απάντηση είναι ότι το φαινόμενο προκαλείται από τον ιδρώτα που αυξάνει την τριβή στο δέρμα μας και μπορεί όντως να κάνει αρκετά αντικείμενα να κολλήσουν πάνω του. Αυτό όμως δεν είναι υπερφυσική δύναμη, πόσο μάλλον σπάνια. Απλά πάρτε ένα μεταλλικό κουτάλι και προσπαθήστε να το «κολλήσετε» στο στήθος σας. Μετά από λίγες προσπάθειες, θα το καταφέρετε σχεδόν όλοι!

«Άλλο ένα απλό κουτάλι» όμως θα σκεφτείτε «και άλλο αντικείμενα δε κάδων κιλών». Δεν θα διαφωνήσω. Παρατηρώντας όμως λίγο καλύτερα όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν, είναι εύκολο να διακρίνετε πως όσο πιο βαρύ το αντικείμενο τόσο πιο επικληνής η επιφάνεια του δέρματος όπου τοποθετείται (είτε επιλέγουν την επιφάνεια δέρματος που είναι ήδη επικληνής όπως το στήθος στις γυναίκες, είτε γέρνουν προς τα πίσω ώστε να μην είναι κάθετο το δέρμα τους με την επιφάνεια της γης). Με λίγα λόγια, υποβοηθούν την τριβή που αναπτύσσεται στο δέρμα τους χρησιμοποιώντας προς όφελος τους τη δύναμη της βαρύτητας.

Είμαστε Όλοι Μαγνητικοί!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν έχει γύρω του μαγνητικά πεδία. Απεναντίας, μιας και ο εγκέφαλος μας έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο, το οποίο αλληλεπιδρά με άλλα της ίδιας φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πειράματα του Πανεπιστημίου του Manchester, τα οποία απέδειξαν ότι επηρεάζοντας το μαγνητικό πεδίο του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά του σε μεγάλο βαθμό… μέχρι και να «απενεργοποιήσουμε» το αίσθημα ηθικής που έχει (να μην μπορεί δηλαδή να διακρίνει το σωστό από το λάθος!).

Με λίγα λόγια, δεν θα υπήρχε ίχνος υπερβολής αν λέγαμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι μαγνητικοί. Μάλιστα, η κατανόηση και η αλληλεπίδραση με τα μαγνητικά μας πεδία μπορεί να μας οδηγήσει σε εκπληκτικές (και για το σύγχρονο άνθρωπο υπερφυσικές) εφαρμογές όπως η θεραπεία εξ αποστάσεως, ο ψυχολογικός έλεγχος κ.ά. Το θέμα είναι να ξέρουμε που να εστιάζουμε χρησιμοποιώντας κοινή λογική σε συνδυασμό με βασικές επιστημονικές έννοιες.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *